Category : Bygga Renovering
Category : Bygga Renovering
Golvlister och foder Jugend, 20-talshus
När vi köpte vårt hus ville jag skapa en känsla av sekelskiftet men inte med lika mörka färger som det var då. Eftersom huset är litet ville jag har det ljust så att rummen upplevs större. En sak jag tidigt började leta efter för att uppnå rätt känsla var alla trälister, golv och kring fönster. Våra lister har varit gröna och blå sedan tidigare men jag fegade ur och målade alla vita.
Det satt gamla golvlister och foder i huset som jag kunde jämföra med och jag har försökt att hitta nya som är så lika som möjligt. Sekelskifte.se har många lister och dessutom underleverantörer som kan göra nya identiska om vi skulle velat kopiera de gamla rakt av. Dock kostar det då 2500 SEK för att ta fram en kopia (frässtål) av listerna och sedan en kostnad per löpande per meter. Även om det är helt ett helt överkomligt pris så valde vi att spara pengar dels för att de lister som redan fanns tillgängliga va i princip lika som de som satt i huset. Så noga att exakt kopiera huset fann jag inget behov av då vi ändå inte återställer huset till exakt vad det varit utan skapar en känsla av det gamla men i modern tappning. Just våra golvlister heter Jugend och är 120mm höga med en liten pärla på högst upp, dörr och fönsterfoder heter Enskede och skurlisten vi valde att använda var 150mm bred.
Den hemmasnickrade fönsterbrädan/fönsternischen och tillhörande bröstlist ser du i ett annat av mina inlägg, se länk.
Dessa lister beställs trärena och sedan får du måla dem som du vill. Vi har varit lata och inte orkat med torktiderna med linoljefärg, även om detta skulle vara ett mycket mer slittåligt alternativ och med mindre underhåll över tid. Vi valde vanlig snickerifärg. Ett lager grundfärg, sedan två lager antikvit (Beckers) och sedan efter uppsättning, ett sista lager. Då döljer vi spikhålen lite och har kunnat fylla ut lite skarvar/hörn med latex.
Längst ner på det gamla dörrfodret finns i vårat hus en så kallad skurlist, så på de dörröppningar som vi har uppdaterat har vi satt dit en ny bit skurlist när vi har renoverat. Tyvärr har nedervåningen renoverats huset på 5-60talet och då försvann många av listerna och mycket av orginaldetaljerna förvunnit. Jag tycker att nu med foder och golvlister på plats känns det så självklart, det ser ut precis som det ska, som att listerna alltid har suttit där 🙂
Pga av att vi valde att sätta renoveringsgips och behålla tretexskivorna som satts upp någon gång senare än 40-talet så blev det en skarv mellan dörr, fönsterfoder och original karmarna. Detta löste vi med en trekantslist. Det blev väldigt snyggt, inget som syns om du inte tittar nära och även då ser det ut som at det är en del av dörren. Denna spikades upp och målades såklart in i samma färg som fodret. Försök hitta den på bilden nedan 😉
Andra sidan på dörren skall uppdateras så det återstår lite målning men överlag är jag väldigt nöjd, huset har fått tillbaka mer av sin charm 🙂 Det var väl värt att investera extra tid och pengar för att leta reda på och uppdatera foder och golvlister som har ”rätt” uttryck.
Categories: Bygga, Renovering
Det går alldeles utmärkt att spritsa fogmassa med en vanlig muffinssprits eller påse. Här tänkte jag dela med mig av ett litet tips som gjorde fogandet mycket lättare och mindre kladdigt. När jag kaklade toppen på vår senaste badrumskommod så provade jag ett nytt sätt att foga. Det var så få skarvar och jag ville minska kladdandet samt slippa rengöra massa verktyg så jag tog en plastpåse jag hade hemma. Jag valde en som hade lite tjockare plast än vanliga fryspåsar, just denna med zipfunktion kommer från IKEA. Detta gjorde jag då fogmassans konsistens är lite tjockare/mer trögflytande än frosting 🙂 Då behöver påsen du använder för att spritsa fogmassa vara lite robustare.
Jag blandade till fogmassan direkt i påsen, men se till att göra detta väldigt ordentligt, du vill inte ha några klumpar. (tanken var att spara på rengöring av verktyg och tillbehör). Sedan klippte jag av en liten spets på påsen och startade att spritsa fogmassa.
Det va bara köra på, att spritsa fogmassa visade sig vara extra bra va att jag kom ner ordentligt i springan och kunde fylla bra på med fogmassa.
Jag la i fogmassa så det blev lite som ett berg, dvs mer än bara perfekt plant i skarven, på så sätt har man lite massa att arbeta sedan när man torkar av.
Sedan var det bara att torka av som vanligt, låta det torka till och sedan putsa upp ytan.
Det vart succé 🙂 Nästan inget kladd och det gick fort att fylla ut alla skarvar. Dessutom behövde jag inte rengöra de vanliga verktygen efteråt vilket sparade mig massor av tid.
Så det enda jag använde va en plastpåse, en disktrasa och sedan lite papper för att putsa upp ytan