Källartoa, toalettrenovering i sekelskiftesstil

Vår toalettrenovering i sekelskiftesstil. Eller något som kanske påminner om det iaf.

I vårt hus har vi en klassisk gammal källare, den är odränerad och därför är det extra viktigt att det inte finns organiskt material i denna. När vi köpte huset fann det en toalett med två av fyra väggar i trä. Dessa har vi ny byggt om. I samband med denna ombyggnation så är toa

letten självklart tillsnyggad för att passa hyffsat till huset. Och eftersom toaletten är i källaren och inte använd i lika stor utsträckning som vår andra toalett tyckte jag att jag kunde ta ut svängarna lite.

De innan oss hade gått loss med en kopparsprayburk, toan såg förjäklig ut.. All förbättring var bra förbättring. Vi sparade toalettstolen och försökte rengöra den men i övrigt åkte allt ut. bilden innan renovering följer nedan

 

Två av väggarna verkat tidigare ha haft någon typ av tjärpapp/tapet på sig. Se bakom handfatet på bilden nedan

På utsidan av väggarna såg man ingen men det luktade väldigt mycket ”jord” dvs mögel i källaren.

När masoniten åkte ner såg vi möglet..

Det fanns på flera ställen..

Tillslut var allt borta och vi kunde börja bygga upp på nytt

Det första vi behövde ordna var nya väggar. Hur dessa skulle byggas var det största frågetecknet då vi vet att det ibland kommer in vatten i källaren. Vi valde att mura en nedre krage på väggarna och sedan bygga med organiskt (trä) material ovanpå.

Det var vårt första försök till att mura och det gick väl sisådär, men det blev hyffsat rakt och väggarna skall ändå inte utsättas för några stora krafter. Vi skiljde teglet och träet med ett lager tjärpapp för att vatten inte skall kunna vandra via teglet upp i väggarna. Sedan var det bara att regla som vanligt, vi isolerade väggarna, mest för ljudets skull.

Vi satte även in elkabel(färdig på metervara) och eldosor  i väggarna om vi skulle vilja sätta in ett element på toaletten i efterhand.

Ovanpå detta satte vi 13 mms gipsskivor på båda sidor.

Vi hade sedan lite v-spont (fusk i mdf) kvar sedan trapprenoveringen så vi satte upp det i nederkant på insidan av toaletten.

I hörnen där v-spontsskivan möt är det snyggast med rundstav som sedan målas in. och kanten avslutas med samma bröstlist som i trappen.

Vi jämnade ut golvet (första försöket för oss att gjuta golv), blev långt ifrån perfekt, men vi resonerar som så att detta bara är en källare så det är ok att göra misstag här..

Som också syns på bilden målade vi teglet vitt (med diffusionsöppen färg).

Jag byggde en dörr för att matcha den andra dörren i källaren och budade hem ett kammarlås från tradera. Dörren byggde jag i MDF som jag målade. Jag sågade till ”lister” i samma bredd som på den andra dörren och limmade samt skruvade ihop dessa med ett bakstycke inna dörren hängdes upp och låset fästes.

Sedan var det en väldans massa målande och listande. förutom till golvet så använde vi färger som blivit över från andra delar av huset. Och min egenbyggda kommod med Kockumshandfat på våra överblivna skifferplattor med blandare i antikmässing ställdes in med diverse olika loppisfynd.

Jag vet inte om vår toalettrenovering i sekelskiftesstil på riktigt blev sekelskiftesstil men det ser ändå genuint och mysigt ut. Ett oerhört lyft från innan. All dålig lukt från källaren är som bortblåst och nu känns det helt ok att sitta nere på denna toa själv.

Eftersom vi använde mycket material vi redan hade hemma så blev toaletten inte så dyr

Blandaren kostade 1200 kr

Inredning med kommod ca 500

golv, golvfärg, murning, väggar, isolering och listen landade på ca 3000 kr

Det tog oss inte mer än någon vecka. Och då var det främst för att vi hade torktider att förhålla oss till., framförallt golvet.