Golvlister och foder Jugend

Golvlister och foder Jugend, 20-talshus

När vi köpte vårt hus ville jag skapa en känsla av sekelskiftet men inte med lika mörka färger som det var då. Eftersom huset är litet ville jag har det ljust så att rummen upplevs större. En sak jag tidigt började leta efter för att uppnå rätt känsla var alla trälister, golv och kring fönster. Våra lister har varit gröna och blå sedan tidigare men jag fegade ur och målade alla vita.

Det satt gamla golvlister och foder i huset som jag kunde jämföra med och jag har försökt att hitta nya som är så lika som möjligt. Sekelskifte.se har många lister och dessutom underleverantörer som kan göra nya identiska om vi skulle velat kopiera de gamla rakt av. Dock kostar det då 2500 SEK för att ta fram en kopia (frässtål) av listerna och sedan en kostnad per löpande per meter. Även om det är helt ett helt överkomligt pris så valde vi att spara pengar dels för att de lister som redan fanns tillgängliga va i princip lika som de som satt i huset. Så noga att exakt kopiera huset fann jag inget behov av då vi ändå inte återställer huset till exakt vad det varit utan skapar en känsla av det gamla men i modern tappning. Just våra golvlister heter Jugend och är 120mm höga med en liten pärla på högst upp, dörr och fönsterfoder heter Enskede och skurlisten vi valde att använda var 150mm bred.

Den hemmasnickrade fönsterbrädan/fönsternischen och tillhörande bröstlist ser du i ett annat av mina inlägg, se länk.

Dessa lister beställs trärena och sedan får du måla dem som du vill. Vi har varit lata och inte orkat med torktiderna med linoljefärg, även om detta skulle vara ett mycket mer slittåligt alternativ och med mindre underhåll över tid. Vi valde vanlig snickerifärg. Ett lager grundfärg, sedan två lager antikvit (Beckers) och sedan efter uppsättning, ett sista lager. Då döljer vi spikhålen lite och har kunnat fylla ut lite skarvar/hörn med latex.

Längst ner på det gamla dörrfodret  finns i vårat hus en så kallad skurlist, så på de dörröppningar som vi har uppdaterat har vi satt dit en ny bit skurlist när vi har renoverat. Tyvärr har nedervåningen renoverats huset på 5-60talet och då försvann många av listerna och mycket av orginaldetaljerna förvunnit. Jag tycker att nu med foder och golvlister på plats känns det så självklart, det ser ut precis som det ska, som att listerna alltid har suttit där 🙂

Pga av att vi valde att sätta renoveringsgips och behålla tretexskivorna som satts upp någon gång senare än 40-talet så blev det en skarv mellan dörr, fönsterfoder och original karmarna. Detta löste vi med en trekantslist. Det blev väldigt snyggt, inget som syns om du inte tittar nära och även då ser det ut som at det är en del av dörren. Denna spikades upp och målades såklart in i samma färg som fodret. Försök hitta den på bilden nedan 😉

Andra sidan på dörren skall uppdateras så det återstår lite målning men överlag är jag väldigt nöjd, huset har fått tillbaka mer av sin charm 🙂 Det var väl värt att investera extra tid och pengar för att leta reda på och uppdatera foder och golvlister som har ”rätt” uttryck.

 

 

Categories: Bygga, Renovering

1 comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *