Uppfräschning av ytterdörr i 20-talsstil

En uppfräschning av ytterdörr i 20-talsstil. En ny ytterdörr får inte plats i vår budget just nu och då får vi jobba med små medel och det vi har. Vi har två olika dörrar på olika sidor av huset men takställningen stod kvar och blockerade den ena dörren så jag kunde bara måla en dörr.

Såhär såg ytterdörren ut innan;Uppfräschning av ytterdörr i 20-talsstil innan pysslan blogg villasmultronbacken 20-talsdröm 20-talshus

Så efter lite efterforskning insåg jag att gult (eventuellt grönt) var den kulören som användes till största del på 20-talet. Dock var det inte många dörrar med fönster i och vår ytterdörr har tyvärr det. Men nu var det ju en uppfräschning av ytterdörren så inget byte än.

Jag kikade även på handtaget och dess form och hittade ett fint handdtag. Mässning var vanligt och hade passat fint med den gula färgen på dörren men jag är inte överdrivet förtjust i det så det fick bli borstat stål. Se länk till handtaget.

Det första jag gjorde var att tvätta dörren med målartvätt och borste, sköljde av och sedan slipade jag upp ytan lätt och sköljde av igen och slutligen skruvade jag av de gamla fula handtaget.

Uppfräschning av ytterdörr i 20-talsstil målartvätt pysslan blogg villasmultronbacken 20-talsdröm 20-talshus

Sedan var det bara att måla, det blev totalt tre lager och mellan dessa så slipade jag bort lite ojämnheter för att få en fin yta.

Uppfräschning av ytterdörr i 20-talsstil Efter höstgul beckers pysslan blogg villasmultronbacken 20-talsdröm 20-talshus

Jag tycker alltid att det är lite läskigt med färger, man står i en affär och väljer och sedan vet man inte hur det blir förän det är klart. Detta var helt klart ett bra val. Färgen heter höstgul och är från beckers. Den var lagom gul, men lite rött i för att matcha slamfärgen å fasaden och ser därmed riktigt bra ut.

Uppfräschning av ytterdörr i 20-talsstil beckers höstgul pysslan blogg villasmultronbacken 20-talsdröm 20-talshus

Handtaget blev oxå riktigt bra, även om jag lite ångarar att jag inte gick emot mig själv och valde mässing :O

Uppfräschning av ytterdörr i 20-talsstil Efter höstgul beckers pysslan blogg villasmultronbacken 20-talsdröm 20-talshus

Det tog inte så mycket tid att göra detta, tvättandet och slipandet gick på ca 15 min och varje målning tog ca 30 min. det är väl främst tortiderna som var det som tog tid.

Nytt handtag och beslag kostade ca 600 samt färgen (räcker till båda dörrarna) kostade 300 kr

Enkelt att göra och stor effekt! Det är sådana jobba som är kul 🙂 En lyckad uppfräschning av vår ytterdörr i 20-talsstil!