20-talshus rivning insida

Rivningsdags i vårt 20-talshus.

Nu har vi rivit i vår 20-talsdröm i 5 dagar och hela övervåningen och hallen/trappen är strippade ner till plankväggarna. Det är ganska mycket jobb men inte direkt svårt. Det bästa är att vi ser hur huset mår, vi har hittat tre ställen med gamla fuktskador den värsta ser du på bilden nedan.

Fuktskada svamp mögel 20-talsdröm 20-talshus renovering pysslan blogMöglet eller svampen sitter i taket i trappen, det är tydligt att det är en gammal fuktskada och den satt väl dold under flera lager tapet/vävtapet och under en masonitskiva. Tråkigt att hitta och prover är inskickade till ett labb för att artbestämma svampen så att vi vet hur allvarligt det är. På bilden nedanför så ser du baksidan av masoniten, på den ser man ganska tydligt mycelerna (svampens rötter). Vi kommer att ta bort allt material som ser påverkat ut och dessutom (minst) resterande ”friska” material 30 cm runt det påverkade materialet. Detta var den värsta ”skadan” de andra två visar inga spår av svamp utan endast mögel. I ett hus som är så här gammalt måste man räkna med att hitta saker av denna karaktär, helst inte svamp iofs, men någon typ av mindre skador och så vi var lite förberedda på detta. Beroende på vad proverna visar på kommer detta eventuellt bli en försäkringsfråga.fuktskada mögel svamp under masonit v20-talsdröm 20-talshus renovering pysslan blogDessa skador betyder att vi skall byta ut plankorna i innertaket (och kontrollera att mögel/svamp inte har påverkat takstolarna) innan vi sätter upp nytt gips. Det är helt torrt idag så skadorna måste vara gamla, huset har stått tomt (ej uppvärmt) länge och skulle det ha läckt in fukt via taket i nutid borde skadorna vara lite våta, men det är snustorrt i taket.

planktak fuktskada mögel svamp under masonit 20-talsdröm 20-talshus renovering pysslan bloggSkadan syns högst upp som en mörk fläck på bilden. Den verkar varit väldigt begränsad i sin utbredning och inte alls påverkat en stor yta.

Resterande rivning i detta 20-talshus har gått bra, den som renoverade sist har spikat hysteriskt mycket i golv och väggar, masonitskivorna har suttit fast med en spik var 10cm (åt alla håll, rutmönster) och takplattorna satt fast med en spik var 3de cm. Så vi har rätt mycket spik att dra ut..

Golv gammalt furugolv 20-talsdröm 20-talshus renovering pysslan blogg

Men det ser bra ut, vi kommer kunna använda golven, trots alla dessa spikar, antagligen blir det till att måla dem pga av alla spikhål men det kan bli fint. Min ursprungstanke var att olja dem med lite pigment i men jag tror golven är lite för grova för det.

hall övervåning furugolv 20-talsdröm 20-talshus renovering pysslan bloggBild på hallen på övervåningen, du ser in i det stora sovrummet.

Det som blir väldigt tydligt på bilderna är att färg och ytstruktur gör hela skillnaden på hur ett rum upplevs, nu när det är bara trä så känns allt mindre och så mycket mörkare och det är väldigt tydligt på bilderna.

rena plankväggar furugolv stora sovrummet 20-talsdröm 20-talshus renovering pysslan bloggI stora sovrummet på övervåningen måste någon gång en kamin ha stått, det finns kanal i skorstenen som slutar här och i under vinylgolvet hittade vi en gjuten platta för kaminen, vad vi skall göra med denna är inte bestämt, men den ska i någon form vara kvar då det tillhör huset.inbyggd el dosa stora sovrummet 20-talsdröm 20-talshus renovering pysslan bloggInbyggd el stora sovrummet 20-talsdröm 20-talshus renovering pysslan bloggNär vi rev i stora sovrummet fann någon konstig inbyggd låda i taket längs med ena sidan på rummet, vi undrade va det var men tog mod till oss och rev ner den. Det visade sig vara gammal ”inbyggd” el. en hel stor låda för en kabel!? lite roligt har vi haft åt det 😀 (du ser ”lådan på nedanstående bild till höger om dörren)drömhus 20-talshus rött hus vita knutar renovering jugend husdröm pysslan blogg stora sovrummet

Humlemott trappen 20-talsdröm 20-talshus renovering pysslan bloggI trappen hittade vi massor av små kluster med dessa puppor, väldigt otrevligt.. Efter en snabb efterlysning på Facebook fick jag svar från mina vänner. Humlemott, helt ofarligt för huset 🙂 Skönt.. Jag tog en sväng till tippen med skräp å lämnade ”saneringen” av dessa till karln 😉

trapp 20-talsdröm 20-talshus renovering pysslan blogggammalt ytterfönster i trappen 20-talsdröm 20-talshus renovering pysslan bloggVi hittade ett gammalt ytterfönster i trappen, bara en masonitskiva satt över 🙂

Nu har vi helt strippade väggar i hela trappen och uppåt, härlig start i vårt 20-talshus, bara å invänta elektrikern som skall dra om och fräsa in all el i väggarna på övervåningen.

Idag blir det start av köksrenoveringen/piffen.

Å vad ska huset heta!? Hur svårt är inte det att bestämma..