Fönsterbräda i ett 20-talshus

Vad hade man för fönsterbräda i 20-talshus? Hur såg en fönsterbräda ut då? Jag har letat lite på nätet, kollat på gamla foton online och kikat på gamla foton från huset (från föregående ägare) och kommit fram till att fönsterbrädor inte användes!? Eller väldigt sällan användes (jag har inte hittat något exempel på en fönsterbräda från denna period i mina mycket enkla efterforskningar) Däremot kan det ha funnits djupa fönster som man ställde saker i, det var också vanligt med piedestaler/blombord. Så för att mina pelagoner skall få plats var jag tvungen att hitta på en bra lösning som såg ”naturlig” ut i rummet.

På ovanvåningen satt orginalfönster och lister i det två sovrummen och vid renoveringen av dessa hittade jag en identisk fönsterbordslist på www.sekelskifte.seDenna satt i nederkant på fönstret. Så för att få det att likna övervåningen kom jag på att vi kunde bygga in fönsterbrädorna och om vi utnyttjade det lilla djup som finns i fönsterna så behövde fönsterbrädan inte sticka ut så mycket. På så sätt hoppades jag på att när allt är inmålat så skulle man knappt tänka på att det var en fönsterbräda.

Vi började med att sätta fast en bräda med plugg och lim.

Att det blir lite ojämheter är nästintill oundvikligt när vi amatörsnickare håller på, det löser sig senare med lite slipning och spackel.

I underkant blev det ett litet glapp mellan denna bräda och gips med tapet, detta behövde döljas, så för att ge lite extra stabilitet (limmet och pluggen är förvånansvärt starka), limmade och spikade vi fast en trekantslist.

Runt detta sattes sedan fönsterbordslisten, med lim och skruv.

Innan vi satte skruvarna förborrade och försänkte vi dessa ordentligt, så att vi inte skulle riskera sprickor.

Och sedan massa spackel 🙂

Efter lite mer spacklande, slipande och fönsterfoder blev resultatet detta!

Och från sidan 🙂

Supersnyggt! Jag är väldigt nöjd, hoppas även på att med gardiner på plats (kika på sidan där jag visar det renoverade vardagsrummet) så kommer det verkligen att de ut som att det knappt finns någon fönsterbräda utan upplevas som en fönsternisch.

 

Categories: Bygga

1 comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *