Romantiskt sovrum, slingrande tapeter med luktärt

Romantiskt sovrum slingrande tapeter med luktärt

Vi har i detta rum strippat allt ned till plankvägg, gipsat om tak och väggar och sedan slipat spacklat och målat. Man blir rätt trött på slipa och slipdamm när man renoverar ett helt hus….

Tapeten var en vanlig papperstapet, så jag fick förstryka med tapetklister och låta dem ligga en stund och dra.

 

Vårt sovrum renoverades tidigt i bygget, vi ville kunna komma undan in i ett rent rum och stänga dörren. Det var således en av de första tapeterna jag valde. När jag valde denna tapet hade jag i samma veva valt tapeten i trappen och den i vardagsrummet, inget av de rummen var i det läget nära att vara klara. Men för mig är det viktigt att känslan i huset går att känna igen så jag ville inte välja en tapet som inte skulle passa resten av huset. Det var oxå iom denna tapet jag insåg att oftast är dyra tapeter snyggare än billiga. Dumt att jag råkar tycka så tycker jag.. Just i detta rum har jag valt en tapet som har mycket mönster, under uppsättningen så tänkte jag att jag var galen, jag stod så nära tapeten och såg mönstret på nära håll hela tiden. Men med möbler på plats och när man tar ett steg tillbaka så blev det väldigt fint.

Tapeten jag valde är från Sandbergs och heter Sanna. Rummet känns väldigt lugnt och skönt trots den ”röriga” tapeten. Mjuka färger men ändå väldigt mysigt, ett väldigt romantisk sovrum.

För att tapeten inte skulle ta över synintrycket i rummet så valde jag att inte tapetsera snedväggen/taket och för att undvika en allt för sockersöt/romantisk känsla valde jag mörka sängbord och en sänggavel i rotting. Vilka jag såklart fyndat på blocket och på secondhand. Mörka möbler i ett ljust hem är förvånansvärt snyggt. För några år sedan trodde jag aldrig att jag skulle välja mörkbruna möbler men på rätt ställe passar det verkligen in. Och balansen mellan de ljusa färgerna i rummet, de olika träslagen och träfärgerna gör det till ett lagom romantiskt sovrum.

Vi har medvetet väntat med lister till huset då jag velat ha en speciell list både längs golv och som foder rund dörrar och fönster. Men nu efter ca 1 år har listerna börjat komma på plats.

I hela huset har vi valt svarta uttag, vi kände inte att vi hade råd med kopiorna av de gamla bakelituttagen så vi valde Renovas serie av uttag. Även detta var ett val som jag tyckte var lite ”läskigt”, elektrikern frågade mig säkert tre ggr om jag verkligen ville ha svart och då hinner man ju verkligen tänka till. Jag är i efterhand väldigt nöjd med att jag vågade välja svart. Vad jag har förstått så var uttag och lampknappar tidigt svarta då man verkligen ville visa att man hade råd att installera el i hemmet. Så genom att välja svart så flörtar det verkligen med sekelskiftet utan att jag måste gå ”all in”.

Pengamässigt har jag har satsat på rummet i sig, tapeten var inte helt billig (3800 kr) och listerna kostar endel även dem (1000 kr) men jag tror tapeten kan komma att passa huset under lång tid och listerna är tänkt att de skall sitta kvar så länge vi bor i huset. Det jag spar pengar på i inredningen är att köpa möbler och inreda rummet billigt. Jag har, totalt, på två sängbord, en sänggavel/stomme, lampor, en byrå och spegel samt blombord lagt ner max 1000 kr (sminkbordet i teak är min mammas gamla). Så om jag räknar på totalen så blir rummet inte speciellt dyrt ändå. Smart spenderade pengar tycker jag.

Jag har försökt efterlikna de äldre listerna och fodret i huset. Jag fick leta ett tag men har hittat mina på www.sekelskifte.se .