Grön kommod med granitskiva

Grön kommod med granitskiva.

Till vårt badrum ville jag ha en snygg kommod, tidstypiskt är inte att tala om då det inte skulle vara lämpligt och praktiskt i vårat lilla badrum. Så för att få in lite äldre känsla valde jag att renovera/bygga om en gammal byrå. Jag letade ett tag på secondhandbutiker och blocket och hittade slutligen en lämplig byrå på Blocket. Kriterierna var en nätt byrå med mycket förvaring. Denna blev det;

 

Tanken var då att denna skulle göra om till en snygg kommod med plats för handfat och blandare. Grönt är min favvofärg och granit kändes ljust och fräscht. Så en Grön kommod med granitskiva va vad det skulle förvandlas till. Att den har tunna ben och att man kommer se golvet i badrummet är ett plus, det ökar intrycket av att den är nätt och desto mer golv man ser i badrummet desto större kommer det upplevas.

En grön kommod med granitskiva tänkte jag skulle se lite lyxigt ut och flörta fint med 20-talet. Jag var lite begränsad av utbudet i färgbutiken så jag köpte kromoxidgrönt och blandade lite med den vita linoljefärgen av samma märke som vi redan hade hemma. Jag valde utomhusfärg då den bör kunna klara väta lite bättre. Innan jag började måla så slipade jag hela byrån.

Jag valde också att måla nästan hela byrån inklusive insida och undersidan, eftersom rör och avlopp kommer gå igenom byrån och skulle det någon gång uppstå kondens eller ett mindre vattenläckage så borde byrån kunna stå emot det bättre. Två lager räckte fint, linoljan täcker bra.

 

Sedan var det dags för en lite tåligare skiva, jag va först osäker på hur jag ville ha det, om jag ville chansa och bara använda linolja på ovansidan, men kom fram till att med en granitskiva skulle det se både proffsigare ut och det gröna skulle bli mindre markant. Granitskivor är dyra och det är ett par veckor leveranstid på dem, dessutom måste jag veta exakt var avlopp och vatten skall gå igenom skivan innan jag beställer, så jag valde att köpa granitkakel i stort format. I den förpackningen som vi köpte låg 6 skivor, vi behövde endast två. Med en diamantklinga på vinkelkapen var det väldigt lätt att skära och att ”slipa till” hörnen. Jag fäste dem med fix som vanligt kakel efter att jag ruggat upp ytan på byrån. lite av graniten som blev över kommer nog bli en kompletterande hylla med krokar.

 

Jag har lagt majoriteten av skarvarna där handfatet när det monteras kommer dölja dem. Detta gör att det med större sannolikhet kommer upplevas som en enda stor skiva 🙂 Sedan var det bara att foga toppen, se mitt andra inlägg, Spritsa fogmassa för tips kring det 🙂

För att byrån/grön kommod med granitskiva ska passa i badrummet måste jag anpassa lådorna i bakkant till att lämna plats för vatten och avlopp. Detta räknade jag med innan ombyggnationen och bad därför rörmorakaren att dra ut vatten och rör i väggen så högt som möjligt. Vi klarade därmed att lämna undersida och hela understa lådan orörd. De två övre fick jag anpassa och det var ganska enkelt. Jag sköt in lådan i byrån och mätte på plats var jag behövde såga bort. Den mellersta lådan blev såhär;

 

Sedan vänder jag helt enkelt på den biten jag sågat bort, tar bort den undre plywoodskivan samt skruvar fast allt.

 

För att borra sig genomskivan använde vi oss av en rund diamantborr, det låter väldigt dyrt och svårt men det va det inte, borren kostade ca 200 och jag hade den redan hemma då jag använde den till kommoden i källaren.

Såhär blev resultatet 🙂

 

Lådan funkar fint och det är massor av plats.

 

Categories: Bygga, DIY, Möbler

1 comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *