Trapprenovering i klassisk stil 20-taldröm

Trapprenovering i klassisk stil, vår 20-talsdröm

När vi flyttade in var vår trapp inte jätte rolig, brunmålad med senapsfärgade väggar. Ledstängerna har vi sparat men vi är osäkra på om vi skall sätta upp dem igen.

Vi påbörjade vår renovering av trappen i julas och vi blev helt klara nu i somras. Då det är så högt i tak kommer vi säkerligen inte vilja göra något åt den på väldigt många år så därför har jag planerat denna i en väldigt enkel och klassisk stil.

Det var mycket grundarbete innan vi kom till nästa steg. Vi rev ner allt till plankvägg och dessutom ett par plankor som hade gamla svampangrepp (skickade på analys och visade sig vara källarsvamp, puh!) vi satte upp nya plankor och behandlade för säkerhetsskull med borocol runt allt, innan gips åkte upp. En stund hade vi ett takfönster i trappen 😀 (vi böt hela taket och isoleringen samtidigt).

I vår trapprenovering har jag valt en ljusgrön och vit randig tapet och v-spont längs med trappen. V-sponten är lättare att torka av och skyddar väggarna mot eventuella skador. Vi har ”fuskat” och valt väggpaneler i mdf. De var lättare att hantera och bygger inte lika mycket ut från väggen. Jag vill bibehålla en känsla av volym och där räknas allt.

Trapprenovering i klassisk stil 20-taldröm randig tapet grön v-spont pysslan blogg

För att sedan få ett bra underlag för färgen så hyrde jag en slipmaskin med dammsugare och slipade rent de ytor som nöts mest. Dvs trappstegen, resten får sig en lättare uppruggning.

Trapprenovering i klassisk stil 20-taldröm randig tapet grön v-spont slipa trapp pysslan blogg

Det tog ett tag att slipa men jag tror det är värt det då färgen kommer fästa ännu bättre och vi kanske kan förlänga tiden vi kan nyttja trappen innan vi behöver renovera/måla den igen.

IMG_20161229_091359

Listerna funderade jag länge på, avslutet ut mot rummet ville jag få snyggt. Det resulterade i detta, som skall målas in så småningom.

Trapprenovering i klassisk stil 20-taldröm randig tapet grön v-spont bröstlist lister pysslan blogg

I framkant blev det såhär;

Trapprenovering i klassisk stil 20-taldröm randig tapet grön v-spont lister avslut pysslan blogg

Färgval.. Det har varit lite svårt. Jag vill helst ha linoljefärg med har efter mycket övervägande valt bort den. Främst pga av lathet. Det är oerhört svårt med fyra djur och torktiderna. Så vi har landat i vanlig golvfärg. Först ska vi prima och sedan 2-3 lager färg. Kulören kommer bli samma som den gröna i tapeten.

Efter trappmålningen så kan vi måla klart v-sponten och sedan sätta upp resterande lister i trappen.

Hoppas på stor skillnad 🙂

Målningen var enkel och eftersom vi i sista sekund valde att inte använda linoljefärg utan ny färg så var torktiderna väldigt humana. Det räckte med att måla upp sig över natten.

Beroende på ljuset så ser det olika grönt ut. Bilden ovan är mitt på dagen med solljus direkt in från sidan.

I alla kanter mot v-sponten har vi satt fast små trekantslister och i de ”skarvar” som var för stora blev det lite målarfog innan vi målade in allt i Antikvitt.

Det var en heldel pill med trekantslisterna men eftersom det inte var jag som gjorde det var det helt klart värt det 😉

Så äntligen är vår trapprenovering klar!! Ett ”rum” i huset under kontroll 🙂