Renovera skorsten och installation av ny kamin

Renovera skorsten.

Vår skorsten var jättefin och gjord av stortegel, men tyvärr var den helt frostsprängd. Och eftersom vi behöver kompletera vår uppvärmning som just nu är direktverkande el. Såg vi till att mura om skorstenen från taknocken och glidgjuta en av rökkanalerna samt ta upp ett nytt hål i murstocken (då vi ville flytta kaminen) när taket ändå lades om och vi hade ställningar uppe runt huset. Mycket jobb, men så värt det!

Efter mycket diskussioner om hur vi ville avsluta vår skorsten så fegade jag ur och beställde en ”huv”, sotaren tyckte det var onödigt då vår kamin är tänkt att användas flitigt och en huv gör luftflödet mindre, murarna insisterade då huven skall skydda rökkanalerna från väder och vind speciellt när de inte används och minimera risken för frostsprängning i framtiden. Jag är åtminstone nöjd med just den huven jag valde, en vanlig cirkulär huv som man ser på så många andra hus hade sett förskräcklig ut..Ny skorsten 20-talshus ny platt hatt pysslan blogg 20-talsdröm 20-talshus villasmultronbacken

Ny skorsten 20-talshus ny hatt pysslan blogg 20-talsdröm 20-talshus villasmultronbacken

Ny skorsten platt hatt pysslan blogg 20-talsdröm 20-talshus villasmultronbacken

Den gamla kaminen stod mitt i huset i ett genomgångsrum och även om den stod optimalt till för att värma upp huset så stod den mycket dåligt till med hänsyn till hur man rör sig i huset. Dvs det var stor risk att någon (antagligen jag) skulle råka springa in i den och bränna sig. Se en gammal bild nedan på placeringen, till höger är dörren till köket och trappen till övervåningen, dvs det är ett genomfartsrum.

drömhus 20-talshus rött hus vita knutar renovering jugend husdröm pysslan blogg viking kamin

Kamninen är jättefin men fyller inte riktigt det syftet som vi vill ha den till, dvs värme men även att kunna se elden, så vi beställde tidigt en ny kamin. Och valet landade på denna, Westbo victoria, vi beställde den med alla tillbehör på nätet och fick allt praktiskt hemlevererat.

westbo victoria

Murarna murade in stosen (röret i väggen) och putsade murstocken till oss, vi har sedan målat den med linoljefärg (kittvit), det är en fin och tålig färg, det är även lätt att torka av.

Till golvet hade vi bestämt oss för skifferplattor, det blir inte jätte dyrt om man gör det själv. Tyvärr behövde vi två paket skiffer då vi var tvugna att fylla den redan gjutna plattan. Men ett paket är 6 plattor och räcker fint om ni inte har någon färdig platta under. Vi hyrde en kapsåg på Cramo för att skära stenen med, den var superbra, det gick fort och blev fina raka snitt. Kostnaden för hyra av denna landade på 768 kr (över helgen). Anledningen till att vi valde svart  och skiffer är att sot inte syns, det markerar tydligt var kaminen hör hemma och det är ett underbart fint naturmaterial. Det svarta skiffret bryter dessutom  av fint mot vårt trägolv fint och skapa en helhet med kaminen mot den kittvita linoljemålade murstocken bakom.

Skiffret var inte så svårt att lägga, skära till alla bitar tog ca 1 timme och sedan tog det oss ca 20 min (vi va två) att få dit bitarna. Att tvätta alla verktyg tog minst lika lång tid 🙁

Renovera skorsten och ny kamin 20-talshus Westbo Victoria 100 gjutjärnskamin svart skiffer

Dagen efter så fogade jag, även det gick väldigt smidigt, tog totalt (med blandninga av fog, fogning, tvätt av plattor, tvätt av verktyg) ca 45 min. Vi valde grafitsvart fog till de svarta plattorna.

Slutresultat då 🙂

Renovera skorsten och ny kamin 20-talshus Westbo Victoria 100 gjutjärnskamin svart skiffer linoljefärg på puts

Och efter allt detta så var det igår dags för installation av kaminen, fy f-n vad tung den var.. 90 kg och otymplig som faen, att lyfta upp den från källaren var allt annat än kul… Sedan till installationen, det är väldigt läskigt att göra nya saker och speciellt när man har i åtanke att det är väldigt varmt rök som skall passera i den installationen som jag gjort.

Vi hade fått med allt som behövdes och jag läste igenom monteringsanvisningen minst tre ggr, samt kollade nätet noga efter tips. Det lurig var att efter att man murat in stosen i väggen så benämde de flesta sidor resterande arbete som ”sedan är det bara att koppla på kaminen”. Vilket inte gjorde mig så lugn. Men det var det jag gjorde, kopplade på å tåtade så mycket jag kunde. Denna sida var ganska bra iaf, LÄNK

Så nu står kaminen fint på plats och vi inväntar provtryckning och besiktning av sotaren 🙂

 

Renovera skorsten och ny kamin 20-talshus Westbo Victoria 100 gjutjärnskamin svart skiffer linoljefärg på puts installation