Ljusa, mjuka, linoljade furugolv
Vi har hittat massor av furu i vårt hus och det billigaste alternativet för golv är då att använda dessa. Men det krävs endel arbete och jag har varit tvungen att läsa på ordentligt. Jag vill ha ett ljust furugolv, inte ett gulnat. Och att gula det gör furu naturligt. Vår lösning blev linoljade furugolv.
Vi har krav på, slittåligt (eller snyggt slitage) och lättstädat, samt förmåga att ”dölja” smuts
Vad jag har förstått så finns det ett par alternativ och det mest hållbara verkar vara att luta golvet (tar bort molekyler nere i träet) och sedan olja/såpa golvet (fylla på tomrummen molekylerna har lämnat med vittpigmentoch olja)med vitt pigment. Detta ger en effekt av såkallat såpskurat golv. Det ser snyggt ut på bilderna men i princip förstör man trät lite lätt och det vill jag försöka undvika.
Så nästa alternativ, hårdvaxolja med vitt pigment, oljan lägger sig (liksom lack) som ett hårt lager ovanpå golvet, det blir skitsnyggt och lättstädat, men det lär ganska snart bli repor från hundarnas små tassar.
Det jag kom fram till var bäst är oljat golv, alternativt golv målat med linoljefärg. Men vi vill gärna att mas ska se att det är trä så färg går bort. Återstår då är olja. För att flörta lite med huset så valde jag linolja och ville ju ha lite ljust golv så jag bestämde mig för att experimentera lite 🙂
Vi har slipat och oljat flera rum så bilderna kan vara från olika rum.
Så här såg golven ut i början.
Är såklart svårt att se på bilden, men golven var helt ok, massa spikhål såklart men inte så grova, Jag är dock osäker på om de någonsin har används som bruksgolv, det finns lite spår av det på ovenvåningen i fom av massr med knapnålar och synålar mellan brädorna, så en peroid har de nog används lite iaf 🙂
Så vi hyrde oss en golvslip över helgen en Tomcat Egde och en dammsugare, hela kalaset landade på 2665 kr (se länk), sedan inhandlade jag linolja och balsamterpentin samt pigment (oljelösligt)
Sedan var det bara att köra, vi fick med fyra grovlekar på sandpapprena så varje rum slipades i fyra omgångar, från grövsta till finaste. vändan med det grövsta tog absolut längst tid, ca 1 timme per rum(20 kvm). På så sätt fick vi bort det mesta, sedan tog det ca 15 min per papper
och slutligen ca 1 timme med kantslipen. Sedan dammsuga och våttorka ordentligt.
Sedan var det dags för första oljan. Det var/är verkligen ett experiment. Efter väldigt massa läsande vilken typ av linolja vi skulle/borde använda så slutade det med att jag köpte den som fanns i butik (extremt begränsat urval). Och en tub pigment. sedan blandade jag 1,5 l linolja och 1,5 liter balsamterpentin samt halva tuben pigmet (vilket är väldigt lite). Balsamterpentinen hjälper blandannat åt att oxidera linoljan fortare och att få den djupare ner i golvet.
Linolja (alla vegetabiliska oljor) ska man vara försiktiga med, det kan nlige sjvntända,så alla trasor vi använde samt penslar la vi i en burk vatten innan vi hängde dem på tork.
Första lagret sög in ordentligt, jag matade och matade med olja, det kändes som ett oändligt jobb..Jag målade 4 brädor (8st första vändan) åt gången och gick sedan och eftertorkade 4 brädor itaget för att inte lämna märken/ojäna pimet ansamlingar eller för mycket olja.
Det blev jättefint men inte alls så ljust som jag velat 🙁
Så efter 1,5 dygn gick vi på det igen (vi slipade och oljade tre rum till under tiden). Trä ”lyfter” sina fibrer lite när man blöter dem och därför slipade vi golvet jätte lite en vänmda innan nya lagret olja kom på. När jag sedan våttorkade golvet (för att få bort allt slipdam) så märkte man redan nu hur bra oljan trängt in, det var nästan direkt tort på golvet, vattnet fäste inte alls. Blandningen denna gång blev, 1,5 tub pigment och 2,7 liter linolja samt 4 dl balsamterpentin
Här ser du hur jag jobbade, de åtta brädorna längst in är avtorkade, medan de 8 närmsta brädorna inte är det (steget efter detta foto var att torka de nästkommande fyra brädorna). Jag fick vänta en stund mellan varje varv då det tog mycket längre tid för oljan att sugas in i träet.
Nu blev det en bra nyans av vitt på golvet 🙂 Yeay!! Ljusa mjuka furugolv!!
Det jag har förstått är att pigmentet fortfarande kommer ligga ”ovanpå” golvet på slitas fortare än oljan.Men det återstår att se hur det slits 🙂
Vi är efter en helgs hårt arbete (har avverkat ca 70 kvm golv) supernöjda, det återstår torktider så vi an inte gå på golven förän om caa 1 dygn men redan nu ser vi hur fint det är .
Alla golv är i rätt kvalutet för att gå barfota och mysa på 🙂
Det här är ett av sovrummen och övre hallen. Där syns tydligt skillnaden. I sovrummet är golvet behandlat två ggr och i hallen har vi bara slipet det. Nyansskillnaden är tydlig.