Sätta gips på övervåningen

Nu har vi har kommit rätt långt, äntligen är allt gips uppe.

I taket har vi använt oss av 13mm gips och på väggar 6mm. Det lurigaste har varit att det inte finns något som är rakt och slätt.

I de ”mjuka” skarvarna, mellan taket och snedväggen har vi skurit gipset på baksidan sedan knäckt det med det yttre papperslagret intakt. På så sätt blev det en mjukare skarv.sätta gips 20tals dröm hus pysslan bloggJag verkar ha missat att ta bild på den skarven innan vi grundmålade, med du ser dem på bilden ovan.

Vi har nätat alla skarvar och spacklat som galningar. Vi hyrde en ”giraff” och en dammsugare över helgen för att underlätta arbetet.

sätta gips 20tals dröm hus hyra verktyg pysslan blogg

Dammsugaren var så skön att ha, jag rekommenderar det verkligen. Hyran för båda (fredag 14.00 till måndag 09.00) kostade ca 1500 kr.

Giraffen var väldigt lättanvänd, lite tung och därmed lite jobbig till taket, men att handslipa är mycket jobbigare.

sätta gips 20tals dröm hus slipa med giraff pysslan blogg

Ingen av oss är någon expert på detta och för att bättre var vi behövde komplettera spacklingen så grundmålade vi innan sista spacklingsvändan. Det är ett bra tips, det syns mycket tydligare med lite vit färg var du missat spacklingen 🙂

I hallen där takkupan finns så använde vi oss av papperskanter för att få till en snygg kant.

sätta gips 20tals dröm hus gipshörn papperskant pysslan blogg

Jag blev rekommenderad dessa lister och dessa ska man fästa genom att spraya insidan med vatten och aktivera klistret. Funkade inget vidare. Jag skulle rekommendera metallisterna som jag provat tidigare. Jag fick skruva fast dessa lister då limmet var riktigt dåligt och jag tycket metallisterna var lättare att spackla. Men efter ganska mycket spackel (5 vändor) så blev det bra.

sätta gips 20tals dröm hus gipshörn spacklade pysslan blogg

Att sätta gips i trappen var av ett äventyr :O

sätta gips 20tals dröm hus gips i trapp pysslan blogg

Så skönt att vi äntligen är klara med att sätta gips.

Den berömda sista skivan satt jag själv 🙂

sätta gips 20tals dröm hus sista gipsskivan pysslan blogg