Renovering av litet badrum i 20talshus

Renovering av litet badrum i 20talshus

Nytt år och nya utmaningar. Det är äntligen dags att ta tag i vårt största badrum, vårt badrum i kattvinden. Det mesta med vårt hus är inte alls, i dagens mått praktiskt men det gör oss ingenting, huset har till skillnad från många andra väldigt mycket charm. Jag har funderat mycket på detta, hur skall vi maximera användningen av den lilla yta vi har och hur skall vi få utrymmet att både kännas större än det är men samtidigt se snyggt ut och passa till husets övriga rum. Min flört med 20-talet.

Idag är rummet allt annat än charmigt.

Rummet är litet, golvytan idag är 1,66*1,5 m dessutom är det snedtak som tar ca 1/3 av rummet. ”Rummet” brevid är en kattvind och den enda förvaringen till sovrummet. Denna vill vi till viss mån behålla, så vi kommer endast ta en del av klädkammaren för att förstora badrummet. Vi kommer flytta väggen mellan badrummet och klädkammaren ungefär 50cm, tillräckligt för att få in en kommod utan att den står mitt  i dörröppningen och ytan i klädkammaren kommer fortfarande kunna ge plats för mycket förvaringsmöjligheter. Vi kommer dock behöva planera om den i ett senare skede.

Nedan är min superfina 😉 skiss för nya layouten i badrummet. För att kunna nyttja hyllan bakom den väggen jag har ritat in och för att skapa utrymmer för hängande handdukar bredvid kommoden så ställer jag toaletten på sniskan.

Väggen tillkommer för att skapa lite mer förvaring. Ytan i nuvarande dusch är under snedväggen så den nyttjas ändå inte när vi duschar. Vi har även funderat på en glasdörr, men det flörtar varken med 20-talet eller finns i vår budget just nu. Vi lägger hellre de pengarna vi sparar på att strunta i glasdörr på en ny varmvattenberedare i källaren. Så jag har skissat på en lösning för duschdraperiet. Med krokar för att kunna flytta draperiet helt när vi inte duschar.

Kakel vore ju väldigt trevligt, men vi måste kakla snedväggen/taket då denna är i duschen och jag tror att det kommer ge ett väldigt rörigt intryck i ett så litet rum med kakel på alla väggar. Så det alternativ jag har landat i är mattor. Till en början kändes det lite tråkigt, men ju mer jag tänker på det desto bättre tror jag det kommer bli. Tätskikt med mattor har kortare livslängd men räknas rent generellt som säkrare då det är lättare att få tätt, det viktiga att hålla koll på är alla rörgenomföringar samt hur golvbrunnen och mattan möts. Vi kommer ta in en pensionerad mattläggare(svärfars vän) att göra detta åt oss då två firmor redan tackat nej. Det luriga för oss att förbereda kommer vara att få till lutningen på golvet så att allt vatten rinner till golvbrunnen.

Det som är lite tråkigt är att utbudet på mattor är begränsat, schackrutigt golv vore trevlig och skulle ge ett bra intryck samt flörta med 20-talet. Men de alternativ som finns har för stora rutor i förhållande till rummet så jag har fått lägga den idén åt sidan. Det jag vill är att markera golvytan med en färg eller mönster, det måste vara hyffsat enkelt. På så sätt vill jag flytta blicken till golvet som har störst yta och ta bort fokus från snedväggen som gör att rummet känns och är mindre. Väggarna håller jag vita för att rummet skall upplevas större. Jag landade efter mycket velande på detta ”standardgolv” jag tror att det tillsammans med inredningen iaf kan upplevas rätt.

 

Jag har även kikat på blandare och kommoder, gällande kommoder faller inget mig riktigt i smaken så jag bestämde mig för att prova på att bygga mig en egen, liksom jag tidigare gjort till toaletten i källaren. Nu vet jag ändå vad jag skall tänka på, så det skall gå fint 🙂 Jag har fått tag i en byrå på blocket, det jag letade efter var en med lite högre ben, så den skulle kännas mer graciös, jag ville ha den i trä och att den skulle vara av äldre modell då det är bättre trä och de är mer robust byggda. En byrå i rent trä/avlutad lyckades jag inte hitta. Anledning till att jag ville ha den i rent trä detta är att jag ville måla den med linoljefärg, linoljan går in i träet och skyddar möbeln mot väta, detta är en bra egenskap i ett badrum. Men det skall nog gå bra ändå. Den vita byrån på bilden nedan va det jag hittade.

Vi fick kämpa hårt med rivningen, någon hade tidigare både limmat och skruvat det gamla gipset så i princip hela väggarna åkte till slut ut. Golvet visade sig vara oisolerat (det förklarar varför man hörde någon kissa när man satt i rummet under toaletten) så det var ju lite dumt. Men överlag såg det torrt och fint ut bakom alla ytskikt. Byggarbetet är lite tråkigt att se, så jag hoppar det här och nöjer mig med en kort beskrivning.

Rörmokaren drog om vatten och avlopp från källaren och upp, efter det stängde vi in allt, isolering, OSBskiva och sedan vanligt gips, mattläggaren föredrog vanligt gips inte våtrumsgips då våtrumsgips är svårare att sätta matta på (ytan suger inte och det gör vidhäftningen för mattan sämre). Sedan var det dags för all min inredning som jag samlat på mig över ett par månader 🙂

Kommoden, med blandare från Hans Grohe (även takduschen) och handfat som är stort nog för att tvätta sig utan att vattnet hamnar utanför.

Den lilla hyllan jag byggt

Den nya Lampan i antik stil, för att matcha spegeln och beslagen på kommoden som jag gissar är från 1800/1900

Och resultatet är över förväntan, trots den lilla storleken, känns det rymligt. Mattorna känns helt rätt och ser inte alls (som man ändå va lite rädd för) billiga ut.

Toaletten har vi ställt lite på sniskan, det gör att vi får mer golvyta och även om det ser trångt ut så känns det inte alls så när man sitter där.

Inne i högra hörnet har vi fått in lite förvaring, jag köpte en liten byrå (Nordli) och ben (Capita) från Ikea som jag byggde in med laminatskiva och utanpå det plexiglas så att det skulle tåla vatten.

I duschen finns det gott om utrymme, jag är ännu inte klar med draperiet och lösningen där, just nu sitter kedjan där för att vi skall kunna hänga dit ett draperi tillfälligt.

Lampan i duschen är IP44 klassadoch skall klara att sitta där den sitter.

Allt som allt tog det oss ca 5v, men det var en helt del dötid mellan hantverkarna, så vi hade nog kunnat kapa 1v. Vi jobbar ju även vanliga jobba samtidigt och tog en helg på landet så tidsmäsiigt har det varit hel överkomligt.