20-talskök, en snabbrenovering

Dags för vårt fina lilla 20-talskök att få sig en makover.

Eftersom vi skall flytta in om 2 veckor behöver vi snabba på, köket får sig därför en liten makeover. Övervåningen är utriven och klar, det finns dock garanterat en och annan spik kvar att dra ut där uppe men det är ok. Nu är det fritt fram för takläggarna, isoleringskillarna och elektrikerna att jobba däruppe/ovan. utan att generera för mycket skräp/damm i huset.

Så åter till köket, såhär såg vårt lilla 20-talsköke ut innan vi började 🙂

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg innan

Lite gulligt med rosa luckor och blå linoleummatta, men om vi skall trivas någosnänär med att använda detta framöver så behöver det en ordentlig uppfräschning.

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg skafferi

Jag misstänkte att majoriteten av luckorna var gamla spegeldörrar och att man när man renoverat satt över masonitskivor för att få släta dörrar. Det är nämligen väldigt vanligt i gamla hus, så jag hoppades på att göra lite fynd bakom dessa masonitskivor. Om du vill kolla dina gamla skåpsluckor kan du kika på detta.

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg dolt bakom masonit

På denna bild ser du tydligt att det döljer sig något därbakom, mitt på dörren sitter en infäst planka, likaså högst upp och längst ner, det fick mig att tro att det faktiskt var fina spegeldörrar.

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg dolt bakom masonit fynd

Men vad överaskad jag blev, detta var vad jag hittade, fina små målningar på de smådörrarna

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg dolt bakom masonit diskskåpsdörr1

dörr 1

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg dolt bakom masonit diskskåpsdörr2

Dörr 2.

Eftersom skafferidörren var blå och dessa dörrar gulbruna så tror jag att dessa kanske är återvunna sedan tidigare, de matchar inte alls, varken färg eller modeller. Jag undrar såklart varifrån de kan tänkas komma, om du har något tips på varifrån i landet dessa målningar skulle kunna tänkas komma ifrån får du gärna höra av dig 🙂 De fina målningarna matchar inte alls vad jag tänkt med köket men jag har inte hjärta att måla över dem än, så jag får på något sätt lämna dem just nu och ta tag i det senare.

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg golv

Den (i det här rummet) väldigt osexiga blåa linoleummattan var sedan det andra som rök.

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg riva golv

Under låg ett fint gammalt trägolv och fina tjocka gamla kakelplattor (där har det troligtsvis från början har stått en vedeldad spis), eftersom vi behöver få klart köket snabbt så valde vi att lägga in ett laminatgolv och när vi sedan har mer tid kan vi plocka fram furugolvet och ta hand om det korrekt. Kakelplattorna har jag sparat de satt så löst att vi i princip bara kunde plocka upp dem.

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg kakel veedelsad spis

Även i detta rum blev det en herrans massa spik att dra upp 🙁

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg kakel

Kaklet som satt ovanför spisen satt så löst så vi rev ner det oxå

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg tegelvägg murstock

Det tog karln ungefär 5 min 🙂 dvs det satt typ inte fast alls.. Det som dock blir ett extra arbete är att putsa denna väggen.. Ingen av oss har gjort det men ikväll ska vi ge oss på det. Vi ska ju sätta kakel över sedan så vi tänker att det inte kan gå så himla fel 🙂

Sen åkte golvet in!

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg nytt golv laminat

Det blev riktigt bra, snyggt golv (eftersom jag valde 😉 )

Tapeten har även den åkt upp

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg nytt golv ny tapet

Det jag oroar mig för är att hela köket ska se för gulligt ut.. Men jag hoppas att det löser sig. Det positiva är att den blommiga tapeten som jag har valt lite mot karlns vilja har fått stora tummen upp, dvs han tyckte att det blev fint trots att han inte gillar blommigt.

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg pelargon

Lampan kommer inte hänga där sedan, den hänger bara där för att den inte ska råka skadas i all renovering och allt röj.

De rosa luckorna passar visserligen väldigt bra till denna tapet, men eftersom jag ville ta fram de gamla luckorna så är det nu ett hav av färger och det vill jag få ordning på. Min favoritfärg i inredning är grönt och hela huset kommer ha ett genomgående tema av färgen grönt. Vilket då självklart gör att jag väljer en grön nyans på luckorna. Eftersom rummet är litet och jag vill att det skall kännas stort, så behöver jag jobba med ljusa färger, jag vill oxå att färgen skall gå bra ihop med tapeten. Så i detta fall valde jag färgen Strå, från Beckers. Jag valde oxå lackfärgen i matt utförande för att få lite mer djup i färgen.

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg måla skåpsdörr

Det är rätt mycket att måla, jag har först slipat dörrarna, sedan spacklat (två ggr) och slipat igen. sedan kunde jag börja måla. Jag slipade även lätt mellan varje målning. Nu är det ju en snabbrenovering och det är ett gammalt 20-talskök så luckorna bör inte se perfekta ut, känslan blir fel om allt är perfekt i ett såhär gammalt hus. Antagligen kommer få se och tänka på att det är så men undermedvetet så regarerar man troligtvis på det. Men en lagom nivå på ytfinishen är ändå sjysst. För att få till det så har jag använt tre målarverktyg, en pensel, en roller och en storpensel (har ingen aning om vad den heter. Men jag använder lilla penseln till alla små kanter och vrår på dörren, och rollar sedan de stora ytorna som jag oxå efterdrar med den stora penseln. På så sätt får jag bort luftbubblor och några små penseldrag (vilket känns naturligt) framträder på dörrarna. Jag har även köpt ny beslag för att det skall se fräscht ut.

Snyggt blir det iaf 🙂

20-talskök snabbrenovering kök rosa blå linoleummatta 20-talshus 20-talsdröm pysslan blogg riva golv gröna köksdörrar

Stommarna är även de spacklade, slipade och målade men två lager lackfärg, Beckers antikvit.

Efter lite vila körde vi vidare. Dags att fixa den där tegelväggen. Putsa för första gången i våra liv :S

snabbrenovering kök 20-talsdröm 20-talshus pysslan blogg putsa

Det var det kladdigaste jag har gjort, vi hade plastat in oss rätt ordentligt å herregud vad vi slabbade, mot slutet så insåg vi dessutom att putsen inte skulle räcka så nu får vi snällt vänta ett par veckor på att det skall torka och sedan slänga på lite till på ena väggen, den väggen som blev klar blev faktiskt helt ok 🙂 dvs den väggen till vänster på bilden.

snabbrenovering kök 20-talsdröm 20-talshus pysslan blogg putsa klart

Vi resonerade som så att vi skall sätta kakel över detta och då behöver det inte vara snyggt och perfekt (men någorlunda jämt) så det var ett bra sätt att testa på något nytt. Jag är dock inte speciellt sugen på mer putsning till skillnad från karln. tegelväggen torkade hela tiden så vi fick slänga på vatten och murbruk omvartannat för att det skulle fastna bra..

I övrigt åkte några av listerna upp och jag målade klart serveringsskåpet samt satte upp några beslag och återmonterade dörrarna på skåpet,

snabbrenovering kök 20-talsdröm 20-talshus pysslan blogg serveringsskåp 20-tal grönt

Inte de bästa bilderna men ni får hålla tillgodo med dessa då min tfn är inne på lagning 🙁

snabbrenovering kök 20-talsdröm 20-talshus pysslan blogg golvlist

Kylen är svårplacerad i rummet, den kommer antagligen få stå kvar i hörnet bakom dörren, eftersom 20-talskök inte var planerade att nyttjas på samma sätt som vi gör idag så blir det ibland svårt att få till planlösningen, speciellt när man i efterhand har flyttat farstun och satt en dörr mitt på ena köksväggen så man får ett hörn som är svårt att nyttja, inte helt optimalt men jag har ingen bättre lösning ännu.

snabbrenovering kök 20-talsdröm 20-talshus pysslan blogg farstudörr

Riktigt skönt att vi börjar få ordning på ett rum som kan få vara rent och fint 🙂

Nu ska vi ge oss på verandan!