Renovera marmor eller alabaster lampfot

Renovera marmor, lampfötter. Vi håller på och inreder sommarstugan nu. Bygget sedan förra året är klart (inte badrummet) så jag har när jag hunnit/orkat tagit mig runt på lite seconhandbutiker och fyndat. En av dessa vändor gjorde jag detta fynd.

renovera marmor alabaster lampfot loppisfynd gula fula pysslan blogg

Dessa två kostade endast 35 kr st, de är nog inte ett par men var väldigt lika. Som du ser på bilden är de riktigt gula och fula i färgen. Jag tänkte att något måste man kunna göra med dem. Så jag köpte dem och funderade lite. Jag kollade på konstruktionen och såg att de gick att skruva isär. När man vänder på stenlampfötter kan man se hur stenen ser ut. Stenen i dessa såg ganska porös ut. Så jag sökte lite på nätet och insåg att marmor ska man kunna slipa. Det yttre gula lagret såg dessutom ut att vara någon typ av tunn lack som men tiden hade gulnat. Så jag fick en idé.

Jag provar att slipa lampfötterna tämkte jag, efter 5 min såg den ena ut såhär 🙂
renovera marmor alabaster lampfot loppisfynd slipa sandpapper halva pysslan blogg

Och efter ytterligare 40 min såg det ut såhär 🙂

renovera marmor alabaster lampfot loppisfynd slipa före efter skillnad pysslan blogg

Jag delade upp lampfötterna i smådelar för att komma åt bättre när jag slipade. Jag hade bara vanligt sandp0apper hemma så jag körde på med det. Först gick jag på med sandpapper 120 och avslutade med 240. Det var lite pill. och var försiktig, slipa inte för hårt, stenen är mjuk. Och när jag var inne på lampfot nr 2 så kom jag på att om jag blöter lampfoten lite medan jag slipar så gick det mycket fortare.

Så om du vill göra detta och skall köpa sandpapper, så rekommenderar jag dig att köpa våtslippapper, sånt som man kan slipa sten/metall med. Men det fungerar med vanligt sandpapper om det är det du har det hemma, det blir lite kladdigt bara och sandpappret blir lite förstört.

renovera marmor alabaster lampfot loppisfynd slipa sandpapper delar pysslan blogg

Efter slipandet fick delarna torka och sedan vill man behandla dem på något sätt, jag provade två olika varianter med det jag hade hemma. Den första oljade jag in med rapsolja. Och den andre med kokosolja/fett. Det blev en lite nyansskillnad i dem och den med kokosolja blev absolut vitast, men det är nog inte många som skulle se skillnaden om lampfötterna inte står berevid varandra som nedanstående bild visar. Jag gillar dock vitt, så kokosolja skulle jag definitivt rekommendera.

renovera marmor alabaster lampfot loppisfynd slipa skillnad före efter pysslan blogg

Det som sedan behövde uppdateras var elen, sladden. Det är relativt enkelt, man köper färdiga sladdar med lampknapp och skruvar dit dem i fästet. Innan du skruvar isär allt så kolla noga hur sladden sitter. Sedan gör du helt enkelt likadant eller frågar någon snäll kompis 🙂

I dessa bestämde vi oss för att bara ha stora glödlampor. Blev så jäkla snyggt!

renovera marmor alabaster lampfot loppisfynd slipa färdig glödtrådslampa pysslan blogg

Tidsåtgång; ca 45 min per lampfot plus byta sladd på ca 10 min

Kostnad; 35 kr st och lite slippapper och olja (allt fanns hemma) pluss sladd på 40 kr st och glödlampa på 100kr Ca; 150 kr

renovera marmor alabaster lampfot loppisfynd slipa slittenben närbild pysslan bloggrenovera marmor alabaster lampfot loppisfynd slipa glödtrådslampa fönster pysslan blogg

renovera marmor alabaster lampfot loppisfynd slipa helhet pysslan blogg

Categories: återvinning, hemmafix, Piff, Renovering

1 comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *