Prästkrageblommig klänning med härlig vidd

Till sommaren behöver jag svalare klänningar, nu kanske inte behovet av svala klänningar varit så stort just denna sommar men några dagar har det varit skönt.

Jag hittade ett mjukt och svalt tyg i viscos med prästkragar på blå bakgrund och sydde mig en ny klänning i våras.

Jag har tidigare sytt exakt lika modeller så det är i princip bara tyget som skiljer dem åt, se t ex Enkel blå och orange jobbklänning

I grunden så använder jag Mönster 4 och syr inte dragkedjan hela vägen upp för att ge lite med plats för rörelse i ryggen. Men för att hålla ihop klänningen så syr jag ihop den högst upp och avslutar med någon fint, i detta fall en enkel rosett. När jag inte böjer mig fram som på bilden nedan så syns knapp ”hålet/skarven”

närbild rygg prästkrage blommig klänning pysslan blogg

Jag avslutade alla kanter på klänningen med vitt bomullsband, att sy bommulsband på viscos fungerar fint, men man måste vara väldigt nogrann med att inte dra ut viscosen när du syr på bomullsbandet.

prästkrage blommig klänning bak pysslan blogg

Just denna klänning ville jag ha lite extra vidd på så jag la på mer tyg när jag klippte ut nederdelarna på mönstret, det gav extra tyg och härlig viddprästkrage blommig klänning vidd pysslan blogg

När du syr i viscos (om du inte använder en overlock maskin) är det viktigt att du sicksackar alla kanterna på kläninngarna, jag brukar vara lite lat och skippa det när jag syr i grovt bomullstyg. Men denna klänning är i viscos och tog därmed lite extra tid att sy.

Tygåtgång blev ca 3,5 m, kostnad för tyget ca 200kr

Dragkedja 35 kr

Bomullsband 30 kr

Tidsåtgång ca 3 h

 

Categories: Klänningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *