Platsbyggd soffa med smart förvaring

Det är fortfarande endel kvar i sommarstugan att ta tag i.. Och för att nyttja utrymmet optimalt behövs en platsbyggd soffa

Det vi gör mest på landet är att umgås och då behöver vi se till att den nybyggda ytan är gjord för just detta. Så vi behövde maximera sittplatserna, både för att äta men oxå för att mysa, och vi vill inte tappa förvaringsytor. Detta brukar inte gå så bra att kombinera.. Jag fick helt enkelt bygga själv.

Allt börjar bli så jäkla fint på landet och det stör mig lite så denna soffa skulle få bli robust/grov och enkel. Så jag slängde ihop lite brädor, ohyvlade sidan utåt  och slipade väldigt begränsat så ytan var rå.

Stommen till den platsbyggda soffan gjorde jag av reglar som skruvades fast i väggen bakom, se bilden nedan, för att denna skulle vara robust så placerade jag dem på ca 35 cm mellanrum. Ingen i min familj är speciellt liten och nätt (för utom min ingifta svåger, lätt å smidig som faen) så jag kände att det vore bra att ta i extra så soffan kändes stabil. Sedan klädde jag dessa reglar med brädor i olika storlek (22mm tjocka). Överallt förutom på ena sidan där jag ville bygga en utdragbar låda för återvinning. tänk på att anpassa höjden på reglarna efter brädorna du köper, på så sätt slipper du såga av en bräda på längden. Eller så lämnar du lite mellanrum mellan brädorna 🙂

platsbyggs soffa med förvaring reglar pysslan bloggplatsbyggs soffa med förvaring framsida pysslan blogg

Bakre brädan fästes i stommen och sedan fästes sitsarna/locken på soffan med gångjärn så att vi kan nyttja utrymmet under, visserligen är det inte perfekt med plats där under då jag valde att sätta reglarna så nära varandra men det går utmärkt att använda till tex förvaring av dynor till trägårdsmöblerna:)

platsbyggs soffa med förvaring sits pysslan blogg

platsbyggs soffa med förvaring utdragbar låda för återvinning pysslan blogg

Lådan har fyra hjul under för att kunna rulla fint, att få till denna så att den rullade på lagom höjd från golvet, dvs så nära som möjligt utan att ta i och ändå vara stabil.. Det tog ett tag att få till, jag höll på att bli tokig en stund där.. Men

För att det skall vara mjukt och skönt att sitta har jag använt två madrasser (bredd 80cm) som skurits till (från IKEA).

En sak att tänka på är att lämna den ohyvlade sidan på brädorna är utåt, det skapar friktion mellan tyget på madrasserna och brädorna och därför behöver de inte fästas på annat sätt. Färdigskurna ryggkuddar i skum ska beställas från nätet.

Tänk på att när brädorna är ohyvlade/obehandlade så suger de väldigt mycket färg, börja med att grundfärg (den är billigare) och måla gärna minst en gång med den färgen soffan skall ha innan du spikar fast brädorna så slipper du få färg på golv och väggar.

Överlag en väldigt skön och praktisk platsbyggd soffa 🙂

Kostnad ca 600 kr allt som allt. Men det beror självklart på vilka mått du väljer på soffan, dvs hur stor du vill göra den.

Denna soffa är ca 70 cm djup (ryggkudden är 21 bred i botten så sittytan blir du endast 49 cm) sedan ca 180 och 150.

 

Med bra verktyg (cirkelsåg på stativ och spikpistol) tog soffan ca 4 h att bygga (ensam) och den utdragbara lådan tog ca 1 h

Madrasserna har ännu inga fodral och ryggkuddarna är inte inköpta än men att sy fodral till dem alla tror jag kommer ta ca 2 h.

Categories: Bygga, Möbler

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *