Lyxsöndag med nybakad stomp, hemmagjord färskost och ingefärste

Så idag är det söndag, städdag.. Därför så hittade jag på något roligare 🙂 Jag lyxade till min frukost lite.

Ett enkelt bröd att baka (även om man nu skulle sakna ugn) är Stomp eller norrländskttunnbröd. Det går fort och innehåller ingen jäst. Då jag inte orkade gå till affären så modifierade jag det traditionella recpetet lite och det fugerade utmärkt. Såhär gjorde jag;

Ingridienser;

3dl Rågmjöl

3dl Vetemjöl

1 krm bikarbonat

2,5 dl gräddfil

2/3 dl sirap (ljus)

lite salt

Blanda ihop torra ingridienser och de våta separat, sedan blandar du ihop de tå olika blandningarna. Knåda till en deg. Mjöla bakbord och kavel, ta en bit deg och kavla ut en ”kaka” ca 4 mm tjock och inte större i diameter än den steekpannan du tänker avända, man steker nämligen stomp! Jag har även användt en kavel som gör ett möönster i brödet, det gör även att det upplevs lite tunnare, men har du ingen så kan du räffla lite med en gaffel, eller strunta helt i det 🙂

Frukostbröd snabbt enkelt söndagsmorgon lyx Stomp tunnbröd rågmjöl Pysslan blogg

 

Se sedan till att din stekpanna är riktigt varm och lägg i brödet, stek ca 2 min å varje sida, eller till den har fått en gyllenbrun färg.

Du kan steka ett bröd och kavla ut det andra medan du steker, så på ca 30 min har du bröd för resten av veckan (1 pers).

Frukostbröd snabbt enkelt söndagsmorgon lyx Stomp steka bröd Pysslan blogg

För att sedan komplettera min frukost/brunch så gjorde jag mig lite ingerfärste med honung och ställde fram min hemmagjorda färskost.

Frukostbröd snabbt enkelt söndagsmorgon lyx Stomp steka bröd ingefärstePysslan blogg

Ingridienser;

1 liter fil

3dl gräddfil

gräslök, vitlök och salt

Denna gör man genom att väma upp fil och gräddfil i en kastrull, under konstant omrörning, till ca 40 grader eller tills du ser att det börjar ryka lite om bandningen. Häll sedan upp det i e silduk alt. en handduk i ett durkslag och låt det stå svalt i 2 h och rinna av. Sedan smaksätter du med vad du vill, jag tog gräslök och vitlök.

Frukostbröd snabbt enkelt söndagsmorgon lyx Stomp steka bröd hemmagjord mjukost Pysslan blogg

Summasummarum, Söndagslyx på balkonge och jag har skjutit fram städningen några timmar 🙂

Frukostbröd snabbt enkelt söndagsmorgon lyx Stomp ingefärste hemmagjord mjukost Pysslan blogg

Categories: Bröd, Dryck, Mat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *