Lamprenovering, fix av en Empire lampkrona

Min första lamprenovering :S

Jag klickade hem en äldre lampkrona från Tradera förra veckan. Bilderna var ganska dåliga så jag visste inte riktigt vad jag hade köpt. Den var rätt risig, alla delar fanns men satt inte fast och var ordentligt böjda. Dessutom var underedelen svart. Vilket inte riktigt är min melodi..

Lamprenovering, fix av en Empire lampkrona svart mässing kristaller pysslan blogg innan

Så trots att jag inte tycker om att ändra gamla föremål så bestämde jag mig trots det för att göra det. jag ”räddade” ju ändå kronan och att måla på den som jag tänkte göra var rätt lätt att återställa i efterhand.

Alla delar fanns så det var bara att sätta igång.

Lamprenovering, fix av en Empire lampkrona svart mässing kristaller pysslan blogg lampdelar

Det genomgående temat i vårt hus är grönt, tanken är att lampkronan skall hänga högst upp i trappen och då kommer man se den underifrån (därav att svart inte är det roligaste), den lyser främst uppåt så det är perfekt i trappen med den höga takhöjden. Jag tänker att i trappen vill man inte ha något stort svart hänga ovanför huvudet och den svarat undersidan på lampan (mässing under den svarta färgen) fick bli ljust grön.

Jag började med att rengöra nogrannt och sedan målade jag med häftgrund. Jag duttade på färgen med en liten svamp för att inte få några penseldrag. Sedan tog jag vanlig, matt väggfärg, samma som till mina köksluckor och blandade i lite grönt och svart, för att få lite mer djup i färgen. Även denna duttade jag på.

Efter detta så vart jag lite osäker, förgen såg så platt och tråkig ut… Jag var tvungen att hitta på något för att lampan skulle bli riktigt fin.. Det enklaste jag tycker att man kan göra är att dutta på mer av den ljusa gröna färgen (oblandad) och på så sätt få till små moln. Moln är superlätta att få till snyggt, de är så oregelbundna i sina former så det går nästa inte att misslyckas med dem. tänk på att just hålla det oregelbundet och inte placera ut molnen symmetriskt under kronan. Dessutom passar de ju bra när man ser lampan underifrån :), man går upp i trappen och tittat upp på himlen 🙂  För att få lite ”djup” i mina moln så duttade jag lite ljusgrå färg som ”skugga” i underkant av molnen.

Sedan böjde jag försiktigt tillbaka alla ljuskoppar som fått sig en törn, monterade tillbaka dem och alla kristaller och resultatet blev över förväntan. Jag är jätte nöjd. Jag ska finslipa lite (ta bort lite färg som hamnade på mässingen (trots maskeringstejp), byta lite av elen och sedan ska vi bara fixa klart trappen (se min husrenovering) så har lampan sin självklara plats och får återigen skina!

Lamprenovering, fix av en Empire lampkrona svart mässing kristaller pysslan blogg efter moln

 

Om jag räknar bort torktiderna så tog detta mig ca 2 timmar

Allt material fanns hemma men lampa kostade 280 kr

 

Allt som allt, en väldigt lyckad lamprenovering på mitt eget sätt. Kul med lite avbrott i allt gipsande.

 

 

Categories: återvinning, Renovering

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *