Klä om en gammal stol, enklare än du tror

Jag älskar ju att köpa gamla saker och göra fynd, just till vårt hur passar faktiskt bruna möbler och för ett tag sedan hittade jag en fin stol, formerna på denna va nätta och eleganta, den var skön att sitta i och jag älskade den omgående. Dessutom kostade den bara 150 kr :O. Så jag slog till! Däremot var den nedsutten och tyget var trasigt så den behövde ett uppfräschning, att klä om en gammal stol är lättare än du tror, jag har gjort det flera ggr med tänkte dela med mig av det igen. Så här såg den ut innan jag började.

Klä om gammal stol, enklare än du tror rosa brun möbel sekelskiftet 20-tal villasmultronbacken pysslanblogg trasig

Klä om gammal stol, enklare än du tror rosa brun möbel sekelskiftet 20-tal villasmultronbacken pysslanblogg baksida

Det första steget är enkelt, riv bort allt tyg som sitter på. Stolsdynan på denna var en i trä, vilket underlättade för mig. Att ta bort allt tog ca 15 min, kom ihåg att spara bitarna och att om möjligt slita bort dem hela. Dessa kan du nämligen använda som mallar på det nya tyget. Detta gör det mycket lättare när du vill klä om en gammal stol.

Klä om gammal stol, enklare än du tror rosa brun möbel sekelskiftet 20-tal villasmultronbacken pysslanblogg rensad

Jag började med dynan, den är enklast, det vita ”fluffet” böt jag ut till nytt och fräsch du hittar det i alla sybutiker, jag köpte mitt på stoffochstil, fibersoft heter det. Jag klippte helt enkelt ut en bit fibersoft (för att fluffa extra valde jag två lager) exakt lika stor som dynan och sedan en bit tyg ca 10cm större än dynan.

Klä om gammal stol, enklare än du tror rosa brun möbel sekelskiftet 20-tal villasmultronbacken pysslanblogg fibersoft dyna

Sedan häftade jag helt sonika fast denna med en häftpistol, häfta motstående sidor efter varandra så att du spänner tyget allt eftersom.

Sedan var det dags för fram och bakstycket, framsidan var vadderad men inte baksidan, så jag klippte till ett lager fibersoft till framsidan och använde det tyget jag tagit bort som mall. Sedan viker man helt sonika in kanterna och häfta fast, kom ihåg att spänn tyget. Högst upp var det riktigt lurigt och det blev inte helt hundra, men det duger hemma hos mig 🙂

Klä om gammal stol, enklare än du tror rosa brun möbel sekelskiftet 20-tal villasmultronbacken pysslanblogg fibersoft rygg mall

Klä om gammal stol, enklare än du tror rosa brun möbel sekelskiftet 20-tal villasmultronbacken pysslanblogg fibersoft rygg häftad

Sedan avslutar man med ett kantband, här blev det lite fel för mig men jag korrigerar, byter ut det nån annan gång. Jag valde ett tunt och fint kantband, utan att tänka på att limmet då enkelt skulle sippra igenom, så när du gör det föreslår jag att du tar ett som är lite tjockare. Här gäller det dock bara att vara noggrann, sätt på lim och sedan arbetar du dig systematiskt runt.

Klä om gammal stol, enklare än du tror rosa brun möbel sekelskiftet 20-tal villasmultronbacken pysslanblogg fibersoft rygg kantband klar

Klä om gammal stol, enklare än du tror rosa brun möbel sekelskiftet 20-tal villasmultronbacken pysslanblogg fibersoft kantband klar

Det tog totalt ca 1,5 timme, ny har ju jag gjort detta förut så om du ska klä om en gammal stol, räkna med 2-3 timmar om du inte provat förr. Men är stolen lättare, tex bara en dyna så tar det max 30 min för dig, se mitt gamla inlägg här.

Det du behöver är ett lite grövre tyg, fibersoft om du vill att den skall bli mjukare och se fluffigare ut, en ordentlig häftpistol med klamrar, textillim, sax och tång.   

Categories: hemmafix, Renovering möbler

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *